top of page

Vad är en kakaoceremoni?



Kakaoceremoni är en ceremoniell ritual där man dricker kakao för att öka sin medvetenhet och öppna upp för kärlek, medkänsla och inre visdom. Den har sitt ursprung i Maya- och aztekkulturerna i Centralamerika där kakaon sågs som en helig dryck som användes i religiösa ritualer och ceremonier. Kakao ansågs vara en gåva från gudarna och ansågs ha kraften att förbinda människor med andevärlden. I vår moderna kultur börjar det bli allt mer populärt då det ses som en väg till självkännedom och personlig utveckling. En annan anledning är säkert också att kakao är en rik källa till antioxidanter och andra näringsämnen som kan främja hälsa och välbefinnande.


Så här gör man en kakaoceremoni

Ceremonin börjar med att man samlas i en lugn och avslappnad miljö. Ceremoniledaren välkomnar deltagarna och berättar om kakaons historia och betydelse. Sedan serveras den ceremoniella kakaon, som är en speciellt framställd kakao (rå kakao) med högt kakaoinnehåll och minimalt tillsatt socker. Den kan blandas ut med vatten, mjölk, havremjölk, kokosmjölk, etc och smaksättas med honung, dadlar eller socker.


Kakaon har en djup och fyllig smak med en lätt bitterhet. Den värmer kroppen och ger en känsla av välbefinnande. Efter att man har druckit kakaon sitter man i tystnad och reflekterar över sina upplevelser (det kan ta uppåt en timme att känna effekt). Ritualen kan även innehålla breathwork, dans, meditation eller lugnare former av yoga.


Kakaodryck som är boostad med näringsämnen

Rå kakao är en rik källa till näringsämnen, såsom:

  • Antioxidanter: Rå kakao innehåller över 1000 olika antioxidanter, vilket gör den till en av de mest potenta antioxidanterna i naturen. Antioxidanter skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler, som kan bidra till sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers.

  • Magnesium: Rå kakao är en utmärkt källa till magnesium, som är viktigt för hjärnans funktion, skelettets hälsa och blodsockerkontrollen.

  • Koffein: Rå kakao innehåller en liten mängd koffein, vilket kan bidra till att förbättra energinivåerna och koncentrationen.

  • Teobromin: Rå kakao innehåller teobromin, ett stimulant som kan bidra till att förbättra humöret och minska stressen.

  • Fenoler: Rå kakao innehåller fenoler, som kan bidra till att minska inflammation och förbättra hjärthälsan.

  • Fibrer: Rå kakao är en bra källa till fibrer, som är viktigt för matsmältningssystemets hälsa.

  • Mineraler: järn, zink, koppar, mangan, kalium

  • Vitaminer: E, B1, B2, B3, B5, B6


Kakao kan bidra till att:

  • Öka energin och minska tröttheten

  • Förbättra humöret och minska stressen

  • Öka blodcirkulationen och förbättra hjärthälsan

  • Förbättra minnet och koncentrationen

  • Minska inflammation

  • Förbättra hudens hälsa


Det är dock viktigt att notera att rå kakao kan vara för bittert för vissa människor och en del magar kan vara känsliga för för mycket kakao. Börja med små mängder!




Jag tycker att kakaoceremoni är en kul och rolig upplevelse att göra tillsammans med sina vänner. Den ger en unik och stärkande känsla och kan hjälpa en att komma i kontakt med sin inre kraft och intuition. Om du är intresserad av att prova en kakaoceremoni kontakta mig gärna eller se i schemat om den finns att boka in. Lycka till!


 
 
 

Comments


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Tack för att du skickar in!

KONTAKT

Beyond Breath
e-mail: linda@ beyondbreath. se
Mobil: 0708-282522

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page