top of page

Tejpa munnen – en liten vana med stor effekt på sömn, andning och återhämtning



Däggdjur andas primärt med nosen. Vi människor har dock en tendens att andas onödigt mycket med munnen....
Däggdjur andas primärt med nosen. Vi människor har dock en tendens att andas onödigt mycket med munnen....

Visste du att något så enkelt som att tejpa munnen på natten kan ha en djupgående effekt på din sömn, din återhämtning och till och med din hjärnhälsa? Det låter kanske märkligt men faktum är att munandning under sömn är ett vanligt men ofta förbisett problem för verklig återhämtning.

Munandning på natten är inte bara en fråga om torr mun eller snarkning, det påverkar syrgasupptaget, nervsystemets balans, blodtryck, hjärtfrekvens och sömnkvalitet. Och det är här muntejpning kommer in som en enkel, säker och kraftfull biohack.


Varför munandning är ett problem

Människor är biologiskt designade för att andas genom näsan. Näsandning värmer, fuktar och filtrerar luften, men den gör också något ännu viktigare: den reglerar andningsvolymen och stimulerar frisättning av kväveoxid (NO) som hjälper blodkärlen att slappna av, vidgas och förbättrar syreupptaget i lungorna.


När vi andas genom munnen på natten:

  • Hyperventilerar vi ofta lätt (andas för mycket och för snabbt)

  • Torkar ut munslemhinnan och ökar risken för karies och infektioner

  • Aktiverar sympatiska nervsystemet ("fight or flight")

  • Får mindre djup sömn och lägre HRV (heart rate variability)

  • Ökar risken för sömnapné och snarkning


Vad händer i kroppen när du tejpar munnen?

När du tejpar munnen under sömn tvingas kroppen att andas genom näsan, och det gör stor skillnad. Näsandning aktiverar diafragman, lugnar nervsystemet och förbättrar syresättningen i hela kroppen. Den minskar också risken för hyperventilation och hjälper till att reglera andningsmönstret så att du andas långsamt, rytmiskt och med bättre balans mellan syre och koldioxid.


Det kanske mest fascinerande är att näsandning stimulerar produktionen av kväveoxid (NO), ett ämne som både vidgar blodkärlen och förbättrar syreupptaget. Det här leder till att hjärtat kan arbeta lugnare, blodtrycket sjunker och kroppens återhämtning stärks. Många som börjar tejpa munnen upplever att de sover djupare, snarkar mindre och vaknar mer utvilade, ofta redan efter första natten. Det är som att kroppen äntligen får vila på riktigt.


Studier visar att näsandning aktiverar diafragman, vilket leder till lägre puls, bättre blodtryck och en lugnare sömncykel. En pilotstudie i Chest Journal (2022) visade att tejpning hos snarkande personer minskade snarkning och förbättrade syresättningen signifikant. (se länk nedan)

 

Vem har nytta av att tejpa munnen?

Munandning under sömn är vanligare än vi tror och det påverkar både sömnkvalitet och allmänhälsa. Många som snarkar eller har lättare sömnproblem märker en direkt förbättring när de byter till näsandning med hjälp av tejp. Det gäller också personer som vaknar ofta under natten, har torra slemhinnor eller en känsla av att "sömnen inte ger något", trots att de sover länge nog.


För dig som lever med stress, oro eller låg energi kan muntejpning vara en nyckel till att lugna nervsystemet på djupet. Genom att hålla munnen stängd och aktivera diafragman stimuleras vagusnerven en direktkoppling till vårt parasympatiska nervsystem, det som reglerar återhämtning och vila.

Det här gäller också dig som arbetar aktivt med andning, yoga, breathwork eller meditation. Tejpning på natten fördjupar effekten av det du gör dagtid, eftersom kroppen får vila i ett naturligt andningsmönster även under sömn.

Det handlar inte om att kontrollera utan om att återställa. Kroppen vet hur den ska andas. Vi behöver bara ge den förutsättningarna. Så kort sagt, jag rekommenderar muntejp till alla som vill sova gott, och vem vill inte det?



Hur gör man?

  1. Använd en hudvänlig tejp – t.ex. Myotape, 3M Micropore eller specialtejp som finns på hälsokostbutiker. Googla muntejp.

  2. Börja försiktigt  t.ex. med ett litet tejpremsa över mitten av läpparna. Du ska kunna andas om du behöver.

  3. Testa först när du är vaken (t.ex. vid läggdags eller framför en bok).

  4. Om det känns ok så tejpa inför natten. Notera hur du känner dig när du vaknar. Om du har en hälsoklocka som mäter sömn, se hur dina sömncykler förbättras.

  5. Många kan uppleva att trånga näsgångar. Det brukar ge med sig när du börjar med muntejp då du vidgar din näsas andningsvägar ju mer du andas med den.



Min egna erfarenhet och det jag ser hos klienter

Som andningscoach har jag sett gång på gång hur den här enkla vanan hjälper människor sova djupare, känna sig lugnare och få jämnare energi under dagen. Hos klienter med stressrelaterade sömnproblem ser vi ofta förbättringar redan första veckan.


Det är också ett sätt att få kontakt med sin andning igen – på djupet. När vi sover med stängd mun tvingas kroppen tillbaka till sitt naturliga sätt att andas: långsamt, mjukt och genom näsan. Det skapar en förutsättning för verklig återhämtning.


Viktigt att tänka på:

  • Tejpa inte om du har nästäppa eller andningssvårigheter

  • Använd alltid säker tejp (inte vanlig hushållstejp)

  • Börja gradvis om du är ovan och känner obehag, ibland räcker det med 1–2 timmar i början

  • Vid misstänkt sömnapné – rådgör med vården först


En enkel vana som förändrar din natt

I en värld där vi ofta söker komplexa lösningar på hälsoproblem är det nästan ironiskt att en liten tejpbit kan ha så stor effekt. Muntejpning handlar inte om kontroll – det handlar om att återställa det som är naturligt. Att återvända till andningen som grund för läkning.


Vill du komma närmare din andning, förbättra din sömn och ge kroppen en chans till djup återhämtning? Börja i kväll, med en liten tejpbit och ett stort steg mot bättre hälsa 🤗. Linda Kirsebom, Cert breathwork & Life Medicine health coach


Forskning: Titel: The Impact of Mouth-Taping in Mouth-Breathers with Mild Obstructive Sleep Apnea: A Preliminary Study Studien undersökte effekten av att tejpa munnen under sömn hos personer med mild obstruktiv sömnapné (OSA) som tenderar att andas genom munnen. Resultaten visade att muntejpning förbättrade snarkning och minskade svårighetsgraden av sömnapné, med en minskning av apné-hypopnéindex (AHI) och snarkningsindex (SI) med cirka hälften. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9498537/

 

 
 
 

Comments


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Tack för att du skickar in!

KONTAKT

Beyond Breath
e-mail: linda@ beyondbreath. se
Mobil: 0708-282522

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page